Interesse

Q&A

 

Q&A

Hieronder vindt je een lijst met de meest gestelde vragen en hun antwoorden over een jaar als Organisatiecommisse (OC) bij de Batavierenrace. Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten? Bel dan naar 053-489 3787 (Enschede) 024-3615876 (Nijmegen) of stuur een mail naar OCinteresse@batavierenrace.nl.

Hoe kun je een jaar lang bezig zijn met het organiseren van een wedstrijd?

De Batavierenrace is niet zo maar een wedstrijd, het is het grootste studentenevenement van Nederland. Ruim 8.500 studenten verplaatsen zich lopend(!) van Nijmegen naar Enschede. Dit is een logistieke uitdaging die niet de vergelijken is met het oplossen van een Rubik’s Cube in het donker. Daarnaast is er in het weekend van de Batavierenrace een camping ontstaan op de campus van de Universiteit Twente, wordt er live verslag uitgebracht van de race via radio en televisie, maken wij gebruik van ons eigen tijdregistratiesysteem, beveiligen 150 motorrijders de route en worden er maar liefst 700 medewerkers aangestuurd. Om dit allemaal in goede banen te leiden (zonder enige voorkennis) heb je 7 maanden aan voorbereiding nodig. Maak je geen zorgen, de tijd vliegt voorbij.

Hoeveel tijd kost een OC jaar?

Je OC jaar loopt van september tot september het jaar erop. De verspreiding van je werkdruk is afhankelijk van je takenpakket. Over het algemeen is de werkdruk in maart en april het hoogst vanwege het naderende evenement. Het is mogelijk om een fulltime of een partime functie te krijgen binnen de organisatie. Bij een fulltime functie moet je denken aan 40 uur per week, bij een parttime functie is 20 uur per week. Ook dit is afhankelijk van je takenpakket. In de 45e OC zaten drie partimers en 7 fulltimers.

Ontvang je studiepunten voor een OC jaar?

Nee, je ontvangt geen studiepunten. Wel is het mogelijk om een activismebeurs aan te vragen bij jouw onderwijsinstelling.

Ontvang je een financiële vergoeding?

De onkosten die je maakt voor de Batavierenrace worden vergoed zoals de reiskosten. Ook is het mogelijk om een activismebeurs aan te vragen bij jouw onderwijsinstelling. De hoogte van de beurs is afhankelijk van de onderwijsinstelling en het aantal uur dat je werkt.

Moet je student zijn in Enschede of Nijmegen voor de OC?

Nee, dat is niet noodzakelijk. De voorzitter van de 45e OC studeerde in Utrecht en de secetaresse van de 44e OC in Amsterdam. Je hoeft niet bang te zijn om naar een stad te vertrekken waar je nog niemand kent want je valt in een warm nest bij de Batavierenrace.

Moet ik ervaring hebben in het organiseren van een evenement?

Nee dat is niet noodzakelijk. De Batavierenrace bestaat al 45 jaar en gedurende deze jaren is er een professionele routine ontstaan voor het neerzetten van dit evenement. Deze routine is vastgelegd in een ruim aantal draaiboeken die je precies zeggen wat je elke maand moet doen. Enthousiasme en doorzettingsvermogen is veel belangrijker dan ervaring.

Die race is al 45 jaar hetzelfde, daar kun je toch niets van jezelf in stoppen?

Oja zeker wel! Het afgelopen jaar heeft de 45e OC de centrumetappe toegevoegd aan de race waardoor de race nu in het centrum van Nijmegen start in plaats van op het sportcentrum van de universiteit. Ook heeft een van de leden van de 45e OC een vluchtelingenteam opgezet vanwege haar studieachtergrond in maatschappelijk werk. Het principe van de race blijft altijd hetzelfde. Het is juist de uitdaging om iets van jezelf in de race te stoppen dat nog tientallen jaren mee gaat.

Staat het goed op je CV?

Jazeker! In een OC jaar leer je ontzettend veel over samenwerken, contact hebben met veel verschillende partijen en het leren omgaan met verantwoordelijkheden. Op veel van deze punten wordt je niet uitgedaagd tijdens je studie, dit zorgt ervoor dat je in een OC jaar veel kennis en eigenschappen ontwikkelt die je niet leert tijdens je studie. Daarnaast zijn er steeds meer jongeren die een diploma behalen in het hoger onderwijs en is het steeds belangrijker dat je je kunt onderscheiden van anderen. Een bestuursjaar is daar een heel (leuk) en goed middel voor.

Hoofdsponsor
SUSA Studenten uitzendbureau
Susa Facebook
Overige sponsoren
MIRA+
Eurosport Borne
Topicus